Türkiye Turizm Portalı (TTP)

Yayınlar Seyahat Bloğu

(2013 - )

Maddeye katkıda bulunan yazarlar:
Yazar: Buket BULUK EŞİTTİ (2019) (Madde metni için tıklayınız)
Yazar: Pınar ÖZKAN (2020) (Madde metni için tıklayınız)
1 / 2

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yayımlanan ve ülkemizdeki turizm faaliyetlerini tanıtan bir internet sitesi olan Türkiye Turizm Portalı, sitenin İngilizce yayın yapması sayesinde özellikle yabancı turistlerin Türkiye turizmine dair her türlü bilgiye en doğru ve hızlı bir şekilde ulaşmalarına imkân tanımaktadır. Türkiye’nin tarihi ve coğrafyasının, kentlerinin, sanatının ve kültürünün tanıtıldığı portalın ön planında turistik şehirler, çekicilikler, etkinlikler, galeri ve blog başlıkları bulunmaktadır. Bu başlıklara ek olarak portalda ulaşım ve konaklama olanakları, sanat faaliyetleri, geleneksel ürünler ve dünya mirası listesindeki yerler tanıtılmakta olup eğlence, spor, yemek, eğitim, alışveriş, emlak ve ticaret konularında bilgilere de yer verilmektedir. Türkiye Turizm Portalı; otel, uçak ve tur rezervasyonları ile beraber rehber talep etmeye imkân vermenin yanı sıra yabancı turistler için önem taşıyan Türkiye'de ulaşım, para birimi, iklim, acil durum araması, trafikte uygulanan cep telefonu ve alkol cezaları konularında da bilgi sağlamaktadır. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile koordine içinde Türkiye'nin doğal, kültürel, sanatsal ve tarihsel değerlerini dijital ortamda tanıtmayı ve Türkiye'nin miraslarını paylaşmayı amaçlayan portal, yabancı turistlerin yirmi dört saat ulaşabilecekleri bir danışma merkezi hizmeti de sunmaktadır. Portalda; Türkiye'nin kültür ve sanatı, antik kentleri, inanç merkezleri ve müzeleri ele alınmakta ve Türkiye'deki gelenek ve görenekler, geleneksel danslar, geleneksel ve modern müzik, güzel sanatlar, Türk edebiyatı, tiyatro, opera, bale, sinema, bayram, tören ve kutlamalarla ilgili bilgilere de yer verilmektedir. Bununla birlikte, dünya üzerindeki ilk yerleşim bölgesinin kurulduğu, tarih boyunca en küçük topluluklardan en büyük imparatorluklara kadar pek çok medeniyetin yaşam bulduğu Anadolu'da hala varlığını sürdüren Alacahöyük, Anavarza, Aspendos, Göbeklitepe, Zeugma, Colossae, Çatalhöyük, Efes, Hattuşaş, Kalamaki, Letoon, Laodikea, Milet, Myra, Olympos, Perge, Phokaia, Sardis, Patara, Telmessos, Xanthos, Hierapolis, Termessos, Limyra, Sagalassos, Assos ve Pergamon antik kentlerinin tanıtımları da yapılmaktadır. 

Yukarıdakilere ek olarak portalda; dinlerin buluşma noktası olan Türkiye'de üç büyük dinin yanı sıra antik çağların dini merkezlerinin de ziyarete açık olduğu bildirilirken Kapadokya, Akdamar, Nuh'un Gemisi, Noel Baba Kilisesi, Efes, Saint Pierre Kilisesi, Aya İrini Kilisesi, Küçük Ayasofya, Mevlâna Müzesi, Sardes, Hierapolis, Trabzon Ayasofya Müzesi, Ahlat, Yeşil Cami, Saint Paul Kilisesi ve Kuyusu öne çıkan inanç merkezleri olarak sıralanmaktadır. Yüzlerce müzenin bulunduğu Türkiye'de turistlere Anadolu Medeniyetleri Müzesi, Zeugma Mozaik Müzesi, Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi, Sümela Manastırı, Derinkuyu Yeraltı Şehri, Troia Ören Yeri, Hatay Arkeoloji Müzesi, Topkapı Sarayı Müzesi, Pera Müzesi, İshak Paşa Sarayı gibi müzeleri ziyaret etmeleri önerilmektedir. Topkapı Kutsal Emanetler, Mardin Müzesi, Eskişehir Odunpazarı, Urfa Balıklı Göl gibi müzeleri üç boyutlu sanal turla gezme olanağının da sağlandığı portalda ayrıca Türkiye'de doğa sporları, su sporları, kış sporları, alternatif turizm olanaklarının tanıtımına da yer verilmektedir. Alanya, Belek, Bodrum, Çeşme, Efes, Fethiye, Kemer, Kapadokya, Kuşadası, Marmaris, Nemrut, Pamukkale, Side ve Zeugma gibi destinasyonlar, Türkiye'nin favori gezi mekânları listesinde yer almaktadır.

Yararlanılan Kaynaklar

https://www.goturkey.com, (Erişim tarihi: 26.11.2019).

2 / 2

Portal sözcüğü İngilizce kökenli olup ana kapı anlamına gelmektedir. Bütün bilgi ve servislere tek ara yüzden, tek noktadan ulaşılabilen web sayfalarına portal denir. Portal siteler, katalog birer site olmaktan öte, uygulamalar, başvuru kaynakları, tartışma platformları ve kullanıcı deneyimini artırmaya yönelik dinamik içerikler sunarlar. Portalın temel amacı, internet üzerinde dağınık ve düzensiz bir biçimde yayınlanan bilgi yumaklarına, bütünleşik bir yapıda, hızlı ve kolayca ulaşılmasını sağlamaktır. Ülke tanıtım portalları ise kullanıcıları ülkenin kültürel, tarihi, siyasal, ekonomik, sosyal vb. gibi pek çok özelliği hakkında bilgilendirerek, rehber olabilmek amacıyla tasarlanmaktadır. Genellikle ülke tanıtım portallarının ana sayfalarında kullanıcının ülke hakkında en çok merak ettiği özellikler, kültür, yaşayış tarzı, yemekleri, doğal güzellikleri, tarihi eserleri, şehirleri hakkında bilgiler ve görüntüler yer almaktadır. Birçok ülke internet üzerinden yaptığı temel tanıtımı bu tip portallar üzerinden yapmaktadır. Bu sitelerde kültür ve turizm alanında ülkeleri tanıtıcı bildiri, afiş, kampanya ve bu alanda yürüttükleri uygulamalar hakkında son gelişmeler bulunmaktadır. Ülkeler bu siteler aracılığı sadece tanıtım değil aynı zamanda düzenledikleri istatistikler ile hedef kitle talepleri ve istekleri konusunda geri bildirim elde etme imkânına da sahip olmaktadır.

Türkiye Turizm Portalı (TTP) Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yayınlanan, İngilizce yayın yapan, Türkiye’nin tarihi, sanatı ve kültürünün yanı sıra coğrafi özellikleri ve kentleri hakkında da bilgiler içeren bir web sayfasıdır. Erişim adresi https://www.goturkey.com olan portalda, Türkiye’nin turistik şehirleri, yemekleri, spor ve eğlence aktiviteleri gibi başlıklar bulunmaktadır. Ayrıca ulaşım ve konaklama olanakları, sanat faaliyetleri, geleneksel ürünleri ve dünya mirası listesindeki yerler de tanıtılmaktadır.

TTP’nin ana sayfasında Türkiye’nin turizm açısından en önemli üç özelliğine vurgu yapacak şekilde tarih, turkuaz ve doğa başlıkları ile üç farklı görsel alternatifi bulunmaktadır. Tarih görseli Göbeklitepe antik kentine ait kısa bir video filmi, turkuaz görseli denizde yüzen kırmızı mayolu bir kadın, doğa görseli ise lavanta tarlasında fotoğraf çektiren bir kadındır. (28.02.2020 tarihli portal tasarımı) Ana sayfada ayrıca portalın farklı sosyal medya mecralarındaki hesaplarına erişim ikonları bulunmaktadır.

Portalın sekmelerinde ise; destinasyonlar, çekicilikler, harita, organizasyonlar, blog ve galeri yer almaktadır. Destinasyonlar sekmesi, popüler destinasyonlar ve bölgeler olarak düzenlenmiş, seçilen yer ile ilgili alternatifler, gezi rotaları, hava durumu vb. bilgiler de içerikte kullanıcıya sunulmuştur. Çekicilikler (attractions) sekmesi, deniz ve doğa, kültür, gastronomi ve tarih alt başlıklarından oluşmaktadır. Seyahat haritası sekmesi ise; detaylı bir Türkiye haritası ile turistlerin seyahat rotalarını oluşturmalarını sağlamayı amaçlamaktadır. Organizasyonlar sekmesi farklı merkezlerde gerçekleştirilecek kültür ve eğlence organizasyonları ile ilgili bir takvim ve bahsi geçen organizasyonla ilgili temel bilgileri içermektedir. Sitenin blog kısmında ise popüler turistik merkezler ya da önemli kültürel aktivitelerle ilgili yazılar yer almaktadır. Galeri sekmesi, barındırdığı fotoğraf ve video galerileri ile Türkiye’nin tarihi, turistik ve kültürel zenginliklerini kullanıcılarına sunmaktadır.

Portalın ana tasarımında güncel olaylara uygun bir şekilde değişiklikler yapılmaktadır. Örneğin 2020 yılında yaşanan pandemi süreci ve bunun turizm sektöründe yol açtığı değişimler TTP’nin ana sayfasında (Haziran-2020 tasarımı) güvenli turizm sertifikasyon programı'na yer vermesine neden olmuştur. Bağlantılı link üzerinden güvenli turizm sertifikası alan ve almak için başvuruda bulunup süreçleri devam eden turistik işletmeler sıralanmaktadır. Benzer şekilde galeri sekmesinde yer alan ilk video da Türkiye’nin güvenli turizm programı hakkındadır.

Yararlanılan Kaynaklar

Atılgan, S. ve Karapınar, M . (2015). Turizm destinasyon pazarlama ve tanıtımda web siteleri: Bir web portalı incelemesi, Atatürk İletişim Dergisi, (9): 113-124; Ayvaz, T. (2020, Mayıs). Portal Nedir? https://www.mediaclick.com.tr/blog/portal-nedir, (Erişim tarihi: 06. 06. 2020); Demircioğlu, Ö. (20004). E-Turizm portalı ve Türkiye’de bir uygulama (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). İstanbul: Marmara Üniversitesi; World Tourism Organization Business Council, (1999), Marketing Tourism Destinations Online: Strategies For the İnformation Age.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Türkiye Turizm Portalı (2020). https://www.goturkey.com, (Erişim tarihi: 06. 06. 2020).