Turizm Merkez Komisyonu

Kamu Kurumu Kavram Basın-Yayın ve Turizm Genel Müdürlüğü Kamu Yönetimi

(1949 – 1957)

Basın-Yayın ve Turizm Genel Müdürlüğü (BYTGM) süreci, Türk turizmi tarihi boyunca Türkiye’nin turistik potansiyellerinin değerlendirilmesi üzerine önem arz eden adımların atıldığı dönemi tanımlamaktadır. Bu süre zarfında üzerinde durulan konuların başında konaklama faaliyetleri gelmektedir. Türkiye’yi ziyaret eden turistlerin konaklama gereksinimlerinin ülke sınırları içerisinde çağdaş standartlar dâhilinde karşılanması, sunulan hizmetler kapsamında turistlerin memnun edilmesi ve böylece iç ve dış turizm aktivitelerinin arttırılması; BYTGM’nin konaklama alanında faaliyet gösteren gönüllü oluşumların ve girişimcilerin ana amaçlarından en önemlisini oluşturdu. Hali hazırdaki konaklama tesislerinin sayısal yönden zayıflığı ve modern standartlardan uzak oluşu, yeni kurulacak tesislere yönelik sermaye yetersizliklerinin ve mevzuat eksikliklerinin oluşu, sektörde çalışacak kalifiye personelin olmayışı gibi ciddi problemler ve bu problemleri ortadan kaldırmaya yönelik çabaların, BYTGM sürecinin turistik amaçlı konaklama faaliyetlerinin karakteristiğini yansıttığı belirtilebilir.

Konaklama işletmelerinin eksikleri, gereksinimleri ve modern standartlara ulaştırılması konusunun belediyeler tarafından da ilgili süreç itibariyle değişik yollarla gündeme taşındığı, bu doğrultuda alınan tavsiye kararlarının ve ilgili mercilere yapılan tekliflerin konuya yönelik yasal düzenlemeler için temel oluşturduğu dikkat çekmektedir. Örnek vermek gerekirse; 10.12.1951’de gerçekleşen IV. Türk Belediyecilik Kongresi’nde kurulan Turizm Merkez Komisyonu’nun gündem maddeleri arasında; konaklama tesisleri, kaplıca, ılıca ve içmelerin sıhhi durumları, turizm alanında kalifiye personel yetiştirilmesi ve turizm şirketleri konuları yer almaktaydı. Kongre gerekçesi doğrultusunda oluşturulan kanun taslağı kapsamında, belde sınırları dahilindeki konaklama işletmelerinin iyileştirilmesi, tefriş ve teçhizatı için işletme kredisinin temin edilmesi doğrultusunda hükümlerin mevcut olduğu görülmektedir. 28.05.1956’da gerçekleşen VI. Türk Belediyecilik Kongresinde ise Turizm Merkez Komisyonu’nun belediyeler tarafından gerçekleştirilecek projeler doğrultusunda oluşturduğu raporda; şehir ve kasabaları ziyaret edecek turistlerin dinlenme ihtiyaçlarını karşılayacak ve devamlı olarak kontrol altında tutulacak temiz otel ve lokantaların faaliyet göstermesini teşvik etmek, şoför, otel çalışanları ve garsonların temiz giyinmelerini ve müşteriye iyi muamele etmelerini sağlamak, bu işletmelerin denetimlerinin daha sıkı bir şekilde gerçekleştirilmesi ve ziyaretçilere uygun kamp yerlerinin oluşturulması yönünde tavsiye kararları mevcuttu. Turizm Merkez Komisyonu tarafından 1950’li yıllarda gerçekleştirilen söz konusu çalışmalar, modern standartlar dâhilinde yeni konaklama tesislerinin inşası, hali hazırdaki işletmelerin yenilenmesi ve bu işletmelerde çalışacak kalifiye personelin yetiştirilmesi konularında ülkedeki önemli bir boşluğu doldurdu, ayrıca bu çalışmalar ilerleyen dönemlerde gerçekleştirilecek büyük ölçekli projelere yönelik uygun bir temel hazırladı.

Yararlanılan Kaynaklar

Çoruh, S. (1963). Turizm Bilgisi ve Turizm Meselelerimiz. Ankara: Türkiye Ticaret Odaları, Sanayi Odaları ve Ticaret Borsaları Birliği yayını; Evcin, E. (2016). Basın-Yayın ve Turizm Genel Müdürlüğü Döneminde Türkiye’de Turistik Konaklama Faaliyetleri, Journal of History School (JOHS), 9(26): 635-707.