Standart Reçete

Kavram Üretim Yönetimi ve Pazarlama

Standart reçetenin hazırlanması ve uygulanmasının temel nedeni, yiyecek ya da içeceğin her defasında nasıl yapılacağının, hangi malzemelerin ne miktarda kullanılacağının ve bunların sonucu olarak porsiyon maliyetinin ne olacağının önceden belirlenebilmesidir. Ayrıca müşteri memnuniyeti yaratılmasında yiyecek ve içeceklerin sürekli olarak aynı kalite ve lezzette olmasını sağlar. İşletmeler, hangi malzemelerden ne kadar kullanılacağını bildiğinden satın alma, üretim ve denetimde birçok avantaj elde eder. Standart reçete ile yiyecek ve içeceklerin hazırlanma süreleri ortaya konulduğu için çalışanların çalışma ve dinlenme süreleri de düzenlenebilir.

Standart reçetede yemeğin adı ve grubu, porsiyon ölçüsü, porsiyon ölçü aracı ve servis şekli, hazırlama ve pişirmede kullanılan araçlar, kullanılacak malzemeler ve miktarları, hazırlama ve pişirme yöntemi ve süresi, yemeğin toplam ağırlığı, bir porsiyonun maliyeti ve besin değeri ve sunuma hazır ürünün fotoğrafı gibi bilgiler yer almalıdır. Standart reçetede maliyetlerin doğru olarak hesaplanabilmesi için çeşitli yiyeceklerin artık yüzdeleri dikkate alınmalıdır. Özellikle etlerin kemikli olması, meyve ve sebzelerin kabuklarının soyularak kullanılması bu ürünlerin brüt ve net miktarlarının farklı olmasına neden olmaktadır. Brüt miktar satın alınması gereken malzeme miktarını belirtirken; net miktar hazırlanacak yiyecek ya da içeceğin kaba giren malzemelerinin miktarını ifade etmektedir.

Standart reçete geliştirilmesinde internet, yiyecek ve içecek kitapları, diğer işletmelerin reçeteleri, yiyecek içecek konusunda uzmanların tecrübeleri ve eğitim kurumlarında kullanılan kitaplar kaynak olarak kullanılabilir. Gerekli kontrollerin yapılması ve ürünlerin test edilmesi için işletmede farklı demografik özelliklere sahip çalışanlardan hatta müşterilerden oluşan bir komisyon kurularak yiyecek ya da içeceğin özelliğine göre kıvam, koku, pişme durumu, lezzet, porsiyon miktarı, sunum gibi özellikleri aşama aşama değerlendirilir. Son haline karar verilen ürün kâğıt, kart ya da bilgisayara kaydedilir. Tarifleri standardize etmek için matbu bir form kullanılmalı, tekrar tekrar test edilmeli, tarifte bir hata olmamalı, dil bilgisi kurallarına uygun ve her okuyanın aynı şeyi anlayacağı kadar açık, ayrıntılı ve basit olmalıdır.

Yararlanılan Kaynaklar

Bekar, A. ve Kılıç, B. (2013). Yiyecek - içecek işletmelerinde Menü Planlama Kavramlar ve Uygulamalar. İstanbul: Beta; McVety, P. J., Ware, B. J. ve Ware, C. L. (2009). Fundamentals of Menu Planning (Üçüncü baskı). New Jersey: Wiley; Ninemier, J. D. (2010). Management of Food and Beverage Operations (Beşinci baskı). Michigan: American Hotel & Lodging Educational Institute.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Cichy, R. F. (2008). Food Safety Managing with the HACCP System (İkinci baskı). Michigan: American Hotel & Lodging Educational Institute; Küçükaslan, N. (2011). Yiyecek-İçecek İşletmelerinde Mutfak Hizmetleri Yönetimi. Bursa: Alfa Aktüel.