Nature Conservancy Council (NCC) / Doğa Koruma Konseyi

Yurtdışı Kurum-Kuruluş

(Londra, Birleşik Krallık, 1973 – 1991)

1973 ve 1991 yılları arasında Birleşik Krallık’ta faaliyet gösteren Doğa Koruma Konseyi (Nature Conservancy Council/NCC) 1949’da Birleşik Krallık’ta Kraliyet Şartı ile kurulan Doğa Koruma Organizasyonu’nun yerini aldı. 1973 yılında Birleşik Krallık’ta ortaya çıkan Doğa Koruma Konseyi, 1973 tarihli Doğa Koruma Konseyi Yasası ile kuruldu ve Birleşik Krallık’taki ulusal doğa koruma alanlarını ve diğer doğa koruma alanlarını belirlemek ve yönetmekle sorumlu bir kurum olarak faaliyetlerini sürdürdü. Doğa Koruma Konseyi içerisinde yer alan uzman gruplar; jeoloji, haritacılık, otlak ve ormanlık alanlar, kuşlar, diğer taksonomik gruplar v. konularda ülke çapındaki sorunları ele aldı.

Temel faaliyet alanları; ulusal doğa rezervlerini yönetmek, ulusal ve yerel yönetimlere doğa koruma hakkında önerilerde bulunmak, özel bilimsel ilgi alanlarını bildirmek ve bazı bilimsel araştırmaların yapılmasını sağlamak ve bu araştırmalara katkıda bulunmak olan Doğa Koruma Konseyi’nin ilk önce Londra’daki Belgrave meydanında, daha sonra ise İngiltere’nin doğu bölgesinde Krallık seremonileri için Cambridgeshire kontluğuna bağlı Peterborough’da ulusal bir merkezi bulunmaktaydı. 1990 tarihli Çevre Koruma Yasası’nın ve 1991 tarihli Doğal Miras (İskoçya) Yasası’nın yürürlüğe girmesini takiben 1991 yılında Doğa Koruma Konseyi üçe ayrıldı. Konseyin İskoçya’yı kapsayan kısmı, İskoçya Doğal Mirası oluşturulması amacıyla Kırsal Komisyon ile birleştirildi. Doğa Koruma Konseyi’nin Galler bölümü ise, İngiltere ve Galler’in Kırsal Komisyonu’nun oluşturulması amacıyla Kırsal Konsey’in Galler bölümü ile Galler Kırsal Konseyi adı altında birleştirildi. Son olarak konseyin İngiltere’de kalan kısmı, Kırsal Komisyon’dan ayrı faaliyet gösteren ve İngiltere’ye özgü bir devlet kurumu olan English Nature ile birleştirildi. Daha sonra bu iki kurum, 2006 yılında Birleşik Krallık’ta Çevre, Gıda ve Köy İşleri Bakanlığı’nın sponsor olduğu bölüm dışı bir kamu organı olan Natural England'a dâhil edildi. Bu gelişmelerin sonrasında üç ülke ajansı ve Kuzey İrlanda’daki eşdeğerleri arasında doğa korumasını koordine etmek ve İngiltere’nin uluslararası anlamda doğayı korumaya katkılarını ele almak için yasal olmayan bir organizasyon olan Ortak Doğa Koruma Komitesi (Joint Nature Conservation Committee) (JNCC) kuruldu. Bu organizasyon ise, 2006 yılından itibaren yasal bir organ olarak faaliyetlerini sürdürmeye devam etmektedir.

Doğa Koruma Konseyi’nin faaliyet gösterdiği 1973-1991 yılları arasında turizm, pazarlama ve bölgesel tanıtım açısından çeşitli fırsatlar sunduğu görülmektedir. Doğa Koruma Konseyi’nin devamı niteliğinde faaliyetlerini sürdüren Ortak Doğa Koruma Komitesi’nin ise; insan sağlığının gıda, tatlı su, turizm, maneviyat, su baskınları ve erozyondan korunma gibi çevreden edinilen faydalara veya doğal sermayeye bağlı olduğunu ileri sürdüğü ve çalışmalarını bu doğrultuda gerçekleştirdiği görülmektedir. Bununla birlikte, temel faaliyet alanı başta İngiltere hükümeti olmak üzere, Avrupa ve diğer gelişmiş hükümetlerin de yerel, bölgesel, ulusal ve uluslararası doğanın korunmasına yönelik politikalar geliştirmelerine yardımcı olmak amacıyla destekleyici çalışmalar yaptı. Ortak Doğa Koruma Komitesi’nin yıllık bazda hazırladığı raporlara ait çevresel yaygınlaştırma/ekonomik değerleme alt başlıkları incelendiğinde, doğanın turizm değeri ve doğal afetlerin bu değer üzerindeki etkisi, yeşil turizm ve yeşil ekonomi, sürdürülebilir turizm ve turizm sektörünün kurumsal ekosistem hizmetleri açısından incelenmesi gibi ağırlıklı olarak ekoturizm, sürdürülebilir turizm ve çevre konu başlıklarına yer verildiği görülmektedir.

Yararlanılan Kaynaklar

https://www.gov.uk/government/organisations/nature-conservancy-council, (Erişim tarihi: 01.07.2019); http://archive.jncc.gov.uk/default.aspx?page=4374, (Erişim tarihi: 03.07.2019); https://jncc.gov.uk/about-jncc/who-we-are/, (Erişim tarihi: 03.07.2019).

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Evans, D. (2002). A History of Nature Conservation in Britain. Lodra: Routledge; Nature Conservancy Council (1984). Nature Conservation in Great Britain: Summary of Objectives and Strategy, İngiltere: Nature Conservancy Council; Ratcliffe, D. A. (1986). Selection of Important Areas for Wildlife Conservation in Great Britain: The Nature Conservancy Council’s Approach. İçinde; U. Michael (Editör), Wildlife Conservation Evaluation (ss. 135-159). Dordrecht: SpringerLink; Sheail, J. (1995). War and the Development of Nature Conservation in Britain, Journal of Environmental Management, 44(3): 267-283.