Aşçılık Okulu Mezunları Derneği (AŞOMDER)

Sivil Toplum Kuruluşu Aktivite Merkezli STK İş ve Meslek Aşçı

(İstanbul, 2007 - )

Türkiye sınırları içerisinde yiyecek-içecek sektörü kapsamında oldukça önem arz eden bir konumda bulunan Mengen Aşçılık Lisesi'nin mezunlarının tek bir çatı altında toplanması amacıyla kuruldu (2007). Aşçılık Okulu Mezunları Derneği’nin kısaltılmış adı AŞOMDER'dir. Genel merkezi İstanbul’da bulunan derneğin amacı, Mengen Aşçılar Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin gelişim göstermesine ve verdikleri mezunların modern seviyede toplumsal, kültürel, iş ve bilimsel hayatlarına katkıda bulunmaktır. Bu amaçtan hareketle dernek, mezunlarının yaşamlarının her noktasında karşılaşabilecekleri problemlere çözüm bulmalarına ve şahsi anlamda gelişimlerini sağlamalarına yardımcı olmaya çalışmaktadır.

AŞOMDER’in ilk toplantısı İstanbul Kağıthane’de gerçekleştirildi. Kurucu Yönetim Kurulu Başkanı Erkan Kıyıcıoğlu, Başkan Yardımcısı Murat Dağlıoğlu, Sekreter Ali Güvenç Kiraz ve Sayman Ali Öney, üyeler Ozan Büyükköse, Umut Eyioğlu ve Levent Şahin’den oluşan derneğin denetim kurulunda Ali Öney, Önder Bilen, Çetin Eyioğlu, Şenol Demirtaş, Talat Güneş ve İshak Gedik gibi isimler yer almaktaydı. 2011 yılının mart ayında Aşçılık Okulu Mezunları Derneği’nin başkanlığına halihazırda başkanlık görevini sürdüren Levent Demirçakmak getirildi. Bu dönemde mezunların birbirleriyle kaynaşmaları ve iletişim kurabilmelerinin sağlanması öngörülmüştür. 2011 yılının Temmuz ayında ise daha bilinçli, daha etkin, daha ilmi ve kalıcı faaliyetlerin gerçekleştirilmesi amacıyla dernek kapsamında bir akademik kurul oluşturuldu. Bunun yanı sıra dernek bu dönemde mezunlara yönelik bir veri bankası geliştirerek mezunlarının takip edilmesi, istihdama yönelik konularda bir anlamda danışmanlık görevi üstlenmek ve alana yönelik festival ve fuar gibi etkinliklere katılım aracılığıyla Mengen markasının üst seviyelere çıkarılmasını hedefledi.

25 Nisan-2 Mayıs 2015 tarihlerinde dernek tarafından Birinci Ulusal Aşçılık Kampı gerçekleştirildi ve böylece derneğin kapılarının bütün üniversitelere açılması sağlandı. Ulusal Aşçılık Kampı her yıl nisan ayında Türkiye’deki tüm üniversitelerin katılımı ile gerçekleşmeye devam etti. AŞOMDER, 2020 yılına kadar toplam 103 üniversitenin ve 158 gastronomi ve aşçılık programının katılım sağladığı Ulusal Aşçılık kamplarında ortalama 890 katılımcının konaklamaları, kıyafetleri, uygulama ekipman ve malzemelerinin dahil olduğu masrafları ücret talep etmeksizin karşılayarak, Türkiye’nin aşçılık alanında önde gelen 30 mutfak şefi aracılığıyla uygulamalı eğitimler verdi. Bu doğrultuda dernek varoluş nedenini aşçılık eğitimine katkıda bulunmak, Türkiye’de organize edilen en geniş kapsamlı aşçılık eğitimini gerçekleştirmek, başarısını sürekli kılarak büyük kitlelerin duyması için çabalamak olarak ifade etmektedir. Derneğin en temel özelliğinin, sosyal sorumluluk bilinciyle organize ettiği etkinlikleri kendi üye ve ekibinin çalışma ve çabaları sonucunda gelişen amatör bir ruh ile gerçekleştirmesi olduğu ifade edilmektedir. Dolayısıyla AŞOMDER’in; kendisinden güç sağlayan, dinamik ve bağımsız bir sivil toplum örgütü olduğu belirtilmektedir.

Yararlanılan Kaynaklar

Aşçılık Kampı Mengen (2018). Amaç-Önem, http://ascilikkampi.com/altsayfalar,6.html, (Erişim tarihi: 28.09.2020); Kurnaz, A., Babür, T. E. ve Kurnaz, H. A. (2018). Gastronomi Eğitiminde Bir Sosyal Sorumluluk Projesi Örneği: Mengen Ulusal Aşçılık Kampı, Uluslararası Toplum Araştırmaları Dergisi, (8)8: 504-520.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

ASOMDER (2009). Asomder Nedir?, http://asomder.org/site.php, (Erişim tarihi: 27.09.2020).