Adatepe Zeytinyağı Müzesi

Müze Tarım Müzesi

(Küçükkuyu, Çanakkale, 2001 - )

Çanakkale-İzmir karayolu üzerindeki Küçükkuyu kasabasının girişinde yer alan Adatepe Zeytinyağı Müzesi, 2001 yılının Temmuz ayında açıldı ve Türkiye’nin ilk zeytinyağı müzesidir. Zeytin ve zeytinyağının kültürü dünyada derinlere inmektedir, yazılmış tüm kutsal kitaplarda çeşitli şekillerde ifadesi mevcuttur. Türkiye’de de bu kadar eski ve köklü bir kültürü olmasına karşın, bu ürüne ilişkin yazılı ve görsel malzemelerin yok denecek kadar az olması, Adatepe Zeytinyağı Müzesi’nin doğuşuna gerekçe oluşturdu. Dolayısıyla Adatepe Zeytinyağı Müzesi’nin kuruluşu, zeytinin anavatanı olan ve altı bin yıldır zeytinyağı üretilen Türkiye’de, bir zeytinyağı müzesinin oluşturulmasına karar verilmesiyle ortaya çıktı. Modern müzecilik anlayışı çerçevesinde düzenlenen Adatepe Zeytinyağı Müzesi; Mahmut Ş. Boynudelik, Erhan Şengel, Haluk Yurtkuran, Zerrin İren Boynudelik ve Serdağ Yurtkuran’ın girişimleri neticesinde ortaya çıktı.

Küçükkuyu’da yer alan tarihi sabunhane binasının restore edilmesi sonucunda Adatepe Zeytinyağı Müzesi olarak kullanılan müze, kurulduğu 2001 yılından beri yerli ve yabancı on binlerce ziyaretçiyi ağırladı ve ağırlamaya da devam etmektedir. Adatepe Zeytinyağı Müzesi’nde bir yandan kuru baskı tarzında zeytinyağı üretimine devam edilirken, öte yandan civar köylerden toplanmış zeytin, zeytinyağı ile sabun üretimine ilişkin çeşitli araç-gereç ve aksesuarlar (eski zeytinyağı presleri, zeytin toplama aletleri, taşıma ve saklama kapları) ile birlikte çeşitli folklorik objeler sergilenmektedir. Geleneksel usulde zeytinyağı sabun yapım tekniğinin de açıklamalı olarak sergilendiği müzede; zeytinyağının üretim aşamaları, saklanması, aktarılması, filtre edilmesi vb. gibi zeytinin dalından sofralara geliş öyküsünü görüp dinlemek ve taze köy ekmeği ile tadımını yapmak, yerli ve yabancı ziyaretçiler için hem eğitici hem de oldukça keyifli bir deneyim olmaktadır. Buna ek olarak, Adatepe Zeytinyağı Müzesi dükkânından taze zeytin, zeytinyağı, doğal sabun ve özgün olarak tasarlanmış çeşitli mutfak aksesuarları ve kitaplar satın alınabilmektedir. Adatepe mutfakta çay ve kahve çeşitleri, soğuk ve taze meyve suları ile tümü doğal malzemelerle hazırlanan yerel zeytinyağlı yemekler tadılabilmektedir. Aynı zamanda, fabrika olarak da kullanılan müzede üretilen sabun ve zeytinyağları, dünyanın her yerinden alıcı bulmaktadır. Adatepe Zeytinyağı Müzesi, Türkiye’nin gelişen kültür turizmi için özgün bir örnek teşkil etmektedir. Müzede sergilenen objeler için Türkçe ve İngilizce açıklama metinleri bulunmakla birlikte, daha meraklı ziyaretçilerin arzu etmesi halinde müze personeli tarafından daha ayrıntılı bilgiler verilmektedir. Müze, haftanın yedi günü 08.30-18.30 saatleri arasında açık olup, giriş ücretsizdir.

Yararlanılan Kaynaklar

Adatepe Dükkân (2019). Adatepe Zeytinyağı Müzesi, https://www.adatepe.com/StaticPages/adatepe-zeytinyagi-muzesi/145, (Erişim tarihi: 20.05.2019); Türkiye Kültür Portalı (2019). Adatepe Zeytinyağı Müzesi – Çanakkale, https://www.kulturportali.gov.tr/turkiye/canakkale/gezilecekyer/adatepe-zeytinyagi-muzesi, (Erişim tarihi: 20.05.2019).

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Küçükkuyu Belediyesi. (2019). Adatepe Zeytinyağı Müzesi, https://www.kucukkuyu.bel.tr/rehber/zeytinyag-muzesi/, (Erişim tarihi: 25.05.2019).